Analiza e CNN/ Pse anëtarësimi i Finlandës në NATO kërcënon Rusinë, çdo të thotë të jesh pjesë e aleancës ushtarake më të fortë të botës

Advertisement

Finlanda e ndodhur 800 milje në kufi me Rusinë është një hap anëtarësimit në NATO. Kjo është parë si një kërcënim nga Rusia, e cila po sheh veten të rrethuar nga vendet e aleancës.

Por çfarë është NATO dhe si funksionon ajo:

Advertisement

NATO është një aleancë e mbrojtjes evropiane dhe e Amerikës së Veriut që u krijua me përshkallëzimin e Luftës së Ftohtë. Ajo e ka selinë në Bruksel. Qëllimi i aleancës ishte të mbronte vendet e Evropës Perëndimore nga kërcënimi i paraqitur nga Bashkimi Sovjetik dhe të kundërshtonte përhapjen e komunizmit pas Luftës së Dytë Botërore.

Ata kanë një parim shumë domethënës. Një sulm i armatosur kundër një ose më shumë prej tyre në Evropë ose Amerikën e Veriut do të konsiderohet si një sulm kundër të gjithëve. Neni 5 i Traktatit të Atlantikut të Veriut garanton se burimet e të gjithë aleancës mund të përdoren për të mbrojtur çdo vend anëtar. Kjo është thelbësore për shumë nga vendet më të vogla që do të ishin të pambrojtur pa aleatët e saj. Islanda, për shembull, nuk ka ushtri të përhershme. Meqenëse SHBA-ja është anëtari më i madh dhe më i fuqishëm i NATO-s, çdo shtet në aleancë është efektivisht nën mbrojtjen e SHBA-së.

Aleanca filloi me 12 vende themeluese, por gjatë dekadave që nga ajo kohë, aleanca është rritur duke përfshirë gjithsej 30 anëtarë, pjesë e secilës edhe vendi ynë.

Sipas rendit alfabetik, ato janë: Shqipëria, Belgjika, Bullgaria, Kanadaja, Kroacia, Republika Çeke, Danimarka, Estonia, Franca, Gjermania, Greqia, Hungaria, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luksemburgu, Mali i Zi, Holanda, Maqedonia e Veriut, Norvegjia, Polonia, Portugalia, Rumania, Sllovakia, Sllovenia, Spanja, Turqia, Britania e Madhe dhe SHBA.
Ukraina nuk është anëtare e NATO-s, por prej kohësh shpreson të bashkohet me aleancën. Kjo është një pikë e dhimbshme për Rusinë, e cila e sheh NATO-n si një kërcënim dhe e kundërshton me forcë këtë.

Për t’u bërë pjesë e page dhe grupit të “Maska.al” ne FB mjafton të klikoni:
Like Page
dhe Join Group
Advertisement