Shqiptarët dhe Grekët kanë konsumuar më pak alkool gjatë pandemisë

Britania e Madhe është i vetmi vend evropian, ku qytetarët konsumuan më shumë alkool gjatë karantinës, për shkak të pandemisë së koronavirusit.

Studimi u përqendrua në konsumin e alkoolit në 21 vende të Kontinentit Evropian, gjatë karantinimit  dhe masave kufizuese të vendosura nga qeveritë për të ndaluar përhapjen e Covid-19.

Mbretëria e Bashkuar ishte i vetmi vend ku njerëzit filluan të pinë më shumë alkool , që nga momenti i fillimit të pandemisë. Në të njëjtën kohë, irlandezët dhe gjermanët  kanë konsumuar të njëjtën sasi alkooli si para pandemisë.

Sondazhi i ekspertëve u krye në një kampion prej 32 mijë qytetarësh nga 21 vende evropiane. Pjesëmarrësve iu kërkua të përgjigjen në sasinë e alkoolit, të tilla si verë, birrë dhe pije të tjera alkoolike të konsumuara në Prill 2020.

Studiuesit nuk kanë arritur të japin një shpjegim të qartë për rritjen e konsumit të alkoolit në Mbretërinë e Bashkuar gjatë pandemisë.

Sidoqoftë, ata theksuan se britanikët  përgjithësisht  njihen për konsumimin e alkoolit në  sasi të mëdha . Mbi të gjitha, përpara pandemisë, britanikët konsumonin  më shumë alkool sesa evropianët e tjerë.

Shkencëtarët i dhanë secilit vend një rezultat që varion nga minus një në plus një, bazuar në mesataren për sa i përket konsumit të alkoolit. Sipas sondazhit, në Britani, konsumi mesatar i alkoolit gjatë pandemisë ishte 0,1 ndërsa për pjesën tjetër të Evropës, mesatarja ishte minus 0,14.

Sipas studimit, shqiptarët konsumuan më pak alkool mesatarisht me një rezultat -0,37,  ndërsa grekët shënuan minus 0,2 dhe finlandezët minus 0,19.

Studimi Evropian mbi Alkoolin dhe Sëmundjen Covid-19 u krye nga shkencëtarët në Universitetin e Teknologjisë në Dresden, Gjermani

Për t’u bërë pjesë e page dhe grupit të “Maska.al” ne FB mjafton të klikoni:
Like Page
dhe Join Group
Advertisement